Logo

Varovanci

Tukaj sem pridobil in se znebil veliko stvari. Pridobil sem samega sebe, katerega prej še sploh nisem poznal. Zavedati sem se začel, da sem jaz tisti, s katerim se moram ukvarjati in ne s tistimi drugimi, ki se ukvarjajo z mano. Posledično se je dvignila tudi moja samopodoba in enormno izboljšal občutek lastne vrednosti. Začel sem živeti v sedanjem trenutku oz. sem osredotočen na to, kaj počnem in kako delujem (razmišljam) v danem trenutku. Naučil sem se tudi, da ne smem sebe enačiti z mojimi rezultati (npr. moja igra tenisa). Če so rezultati »slabi«, je to le posledica mojega dela in da če igram slabo, nisem slab kot oseba, ampak je moja igra v tistem trenutku bila slaba. Začel sem uravnavati svoja občutja oz. čustva. Npr., ko sem jezen, se vprašam zakaj sem jezen in ali ta jeza pomaga temu, na kar sem jezen. Čustva nisem prepoznaval le na sebi, ampak tudi na drugih, kar mi je pomagalo pri izbiri prijateljev.

Anže, 13 let

 

Program s celostnim pristopom obiskujem že tri leta. Naučil sem se veliko o čustvih, samoobvladovanju, samozavesti ter nekaj o odgovornosti. Tu bi najbolj rad izpostavil čustva, saj so mi najbolj prišla prav v praktičnem delu. Na primer, ko sem igral nek turnir ter sem prišel v finale, a tam izgubil, sem bil zelo jezen, poln neprijetnih čustev, negativen… Sedaj pa, ko poznam stik s seboj, vem, kaj se dogaja v meni, katera čustva me preplavljajo ter lahko neprijetna čustva spremenim v prijetna. V tem programu sem tudi postal bolj samozavesten saj me je prej bilo strah, bil sem negotov, po mojem mnenju se mi je nekoliko tresel glas ob javnem nastopanju, ampak sem z veliko vaje to odpravil. V prihodnje si želim veliko novih znanj ter spoznanj.
Moj poglavitni cilj je disciplina, za kar sem se odločil sam in mi predstavlja velik izziv. O tem razmišljam zelo resno, saj sem brez tega raztresen.
Smisel tega je po mojem mnenju, da bom postal bolj urejen kot osebnost, imel bom nek red. Če bom hotel to izpolniti, bom moral biti vztrajen, odločen in potrpežljiv.
Red in disciplino potrebujem za urejeno življenje. Ker pa že poznam kako do stik s seboj, mi bo to uspelo.
Imam jasno predstavo o tej zamisli, moral bom pa za to trdo delati.
Moja glavna ovira je lenoba, ki jo bom moral odpraviti in izgraditi odločnost, pogum in vztrajnost.
Pri sebi bi najbolj izpostavil občutek lastne vrednosti, saj mi ta primanjkuje.
Vem, da če bom vztrajen, pogumen…, bom izpolnil ta cilj oz. bom razvil to v veščino. Cilj lahko uresničim sam, ampak moram spoznati pot po kateri naj hodim.

Andrej, 14 let

 

Zelo sem napredoval kot osebnost (psihično sem se razvil). Začel sem ceniti nekatere vrednote, ki jih prej nisem, npr. odločnost, samozavest, pogum. Spoznal sem veliko čustev, naučil sem se prepoznavati čustva drugih in kontrolirati svoja (stik s samim seboj). Znam biti osredotočen na tisto kar v nekem trenutku počnem, torej se ne ukvarjam z osebami in stvarmi, s katerimi se tisti trenutek ne rabim (polje dogajanja). Tako sem lahko bolj zbran v različnih situacijah življenja (med testom, ustnim spraševanjem, na tekmi…). Nekako sem bolj spoznal sebe in tako čutim, katera čustva me obdajajo nek trenutek, vem kaj me razveseljuje, kaj me razjezi, kdaj sem jezen,… Postal sem veliko bolj samozavesten, kot sem bil prej. Dobil sem tudi večji občutek lastne vrednosti in začel bolj spoštovati samega sebe.
Skozi šport se osebnostno razvijam. Tudi če ne bom nikoli zadovoljil svojih pričakovanj, oz. ne bom dosegel cilja, mi bo šport vseeno dal veliko dobrega za življenje. Dal mi bo veliko gibalnih sposobnosti (hitrost, moč, gibljivost, vzdržljivost) in značajskih lastnosti (vztrajnost, potrpežljivost, prilagodljivost, odločnost)… kar mi bo pomagalo v službi in vsepovsod drugje v življenju.

Matjaž, 15 let

 

S celostno usmerjenim programom sem pridobil precej samozavesti pri nastopanju povsod. Pridobil sem vrednote in odločnost, saj se lahko lažje odločam sam za prav. Naučil sem se nastopati pred kamero in biti sproščen. Spoznal sem veliko čustev. Neprijetna čustva znam spreminjati v prijetna. Naučil sem se postavljati cilje. Tudi stika s seboj sem se naučil in ga uporabljam, ko je to potrebno. Naučil sem se tudi to, da skozi šport pridobim zelo veliko za življenje. Sem tudi bolj optimističen glede vsega.
Uspešnost mi lahko prepreči le moja mala lenoba. Lenobo nameravam rešiti z razvojem vztrajnosti.

Dare, 11 let

 

Vsak človek potrebuje neko vsebino. Svojo vsebino lahko napolniš skozi šport. Na začetku sem bil plah, neodločen in se nisem znal postaviti zase. To je glavni razlog, da sem imel astmo. Naučil sem se prepoznavati čustva, usmerjati pozornost nase in postaviti se zase. Sedaj nimam več astme, imam boljši učni uspeh, sem bolj pogumen. Vse to sem razvil skozi šport. Tudi odnos v mojem zasebnem življenju se je spremenil. Na primer: ne bluzim kot moji vrstniki v šoli, sem bolj delaven, se lažje odločim o stvareh, se dobro razumem s starši in tudi moja prehrana se je spremenila.
Moj dolgoročni cilj je izkoristiti vse moje fizične in psihične sposobnosti.
To bom dosegel skozi treniranje, odločnost, veselje, pogum, vztrajnost. S tem bom pridobil več samozavesti in poguma.
Cilje si znam dobro predstavljati. Vem da se bom moral za dosego ciljev zelo potruditi (samopreseganje), a so dosegljivi. Lažje jih bom dosegal v skupini, v kateri so razviti ljudje, ne pa tisti, ki ti mečejo polena pod noge. Uresničitev tega cilja je odvisna od mene. Ampak bom moral fizično dozoreti, zato bom potreboval 12-17let.
Cilj mi lahko preprečijo le poškodbe. Načrtujem, da bi jedel več sadja in zelenjave ter da bi bolj pazil nase.

Matej, 13 let

 

V programu s celostnim pristopom sem pridobil čustveno pismenost. Pridobil sem tudi na ustvarjalnosti, borbenosti, samozavesti, vztrajnosti, pogumu in ostalih prijetnih čustvih. Prepoznavati znam tudi manj prijetna čustva in jih spreminjati v prijetna. Sem vedno bližje sebi, ne le skozi šport, ampak tudi skozi življenje sploh. Zdaj lahko pridobljeno znanje uporabljam ne le na tekmi, tem več tudi v šoli in v življenju.
Moj cilj je, da preko športa usvojim svoje potenciale, jih razvijem do maksimumov in spoznam sebe. To zahteva veliko borbenosti, vztrajnosti, poguma, samozavesti in potrpežljivosti. Cilje si postavljam sam.
S samim sabo sem zadovoljen a verjamem, da sem zmožen več kot sedaj.

Aleksander, 12 let

 

Program mi je dal veliko samozavesti in samostojnosti. Spoznavat in prepoznavat pri sebi sem začel veliko čustev, ki jih prej nisem niti poznal. Postal sem tudi bolj ustvarjalen. Na tekmah sem začel boljše delovati in ostajati zbran dalj časa. Pridobil sem veliko odločnosti na tekmi kot tudi v vsakdanjem življenju. Začel sem se zavedati, v čem sem dober in kaj mi še manjka. Skozi ta program sem premagal tudi tremo. Na prvem nastopu je bilo treme veliko, na zadnjem pa skoraj nič. To, da nimam veliko treme pred javnim nastopanjem, mi lahko v življenju pride zelo prav.
Postati želim vrhunski fizioterapevt. Ta cilj mi predstavlja trdo delo in užitek hkrati. Glavna ovira za dosego cilja je moja nevztrajnost. V bodoče bom zato poiskušal razvijati vztrajnost.

Timotej, 15 let

 

Celostni program oz. pristop mi je prinesel veliko dobrega. Spoznala sem nekatera čustva, ki jih prej nisem poznala, zdaj jih prepoznam in kontroliram. Naučila sem se frustrirati oz. premagovati frustracijo. Pridobila sem veliko novih spoznanj in vrednot, ki jih sedaj bolj cenim. Tudi veliko samozavesti in poguma. Postala sem bolj vztrajna in odločna. Razvila sem pozornost, za katero mislim, da je najpomembnejša v življenju.
Moj cilj je, da končam šolanje za psihoterapevtko. Prav tako si želim biti uspešna v tenisu. To je moja prihodnost in izziv, ki ga želim uresničiti in vem, da mi bo z vztrajnostjo uspelo.
Cilje si postavljam čisto sama. To je moja želja, saj v tem delu uživam. Postavila sem si cilje, ki jih lahko uresničim. Vem, da je za dosego mojih ciljev potrebno veliko odrekanja.
Ovire za dosego svojih ciljev lahko odpravim tako, da delam na sebi.

Andreja, 14 let

 

Pridobil sem veliko psihološkega znanja in spoznanj (polje dogajanja, drugačno razmišljanje, motnjo pozornosti, s katero sem se tudi obremenjeval, čustva, katera sem začel kontrolirati pri določenih situacijah, stik s seboj). Začel sem se zavedati samega sebe in lastnega delovanja na psihični in fizični ravni (gibalne sposobnosti).
V prihodnosti želim postati športni fizioterapevt.
S tem bi pridobil želen življenjski poklic in znanje, s katerim bom lahko pomagal športnikom z zdravstvenimi težavami. Poleg tega trenutno razmišljam še o športni karieri.

Goran, 17 let