Logo

V medijih

Mlada Radgončana uspešna na drugi strani reke Mure

Maks do naslova, Jaka do polfinala v Lipnici

Na teniških igriščih v avstrijski Lipnici (Leibnitz) je potekal odprti mednarodni teniški turnir v različnih starostnih kategorijah, katerega se je udeležilo 295 teniških igralcev in igralk. Kot je povedal vodja turnirja Robert Adam, je šlo za rekordno udeležbo, med njimi pa je bilo tudi nekaj mladih Slovencev. Gre predvsem za igralce TC Bad Radkersburg (Avstrijska Radgona), katero vodi trener Tomi Pintaričiz Lastomercev pri Gornji Radgoni, in za katero igrajo številni mladi pomurski tenisači. In tudi tokrat so mladi Slovenci dosegli nov lep uspeh. Od naših sta namreč še posebej bila uspešna brata Maks in Jaka Srt iz Gornje Radgone. Maks je po treh zaporednih finalnih nastopih (Heimschuh in Wildon) tokrat uspel priti do prve turnirske zmage v kategoriji do 15 let. Njegovemu mlajšemu bratu Jaki je uspel preboj do polfinala v kategoriji nižje.

Morda je na tem mestu potrebno poudariti, da je učinkovitost za osebnostni razvoj ključna. Brez prepričanja v lastno učinkovitost bi posameznik izgubil voljo in moč, ki mu zagotavljata napredek in razvoj. Učinkovitejši pa bo tisti, ki je že razvil občutek varnosti, ozaveščenosti, pripadnosti in smiselnosti. Vsi naši varovanci so pri razvoju svojih zmožnosti na zelo dobri poti, saj je učinkovitost veliko več, kot le končni rezultat na igrišču“, pravi trener Tomi Pintarič.

Del treninga mladih pomurskih tenisačev odslej tudi osebnostni razvoj

16.10.2013 ob 7:00

VESTNIK

 Urjenje psihomotoričnih sposobnosti, tehnike in športne taktike samo po sebi ne zagotavlja razvoja zdrave osebnosti in uspešne športne kariere. Potreben je trenerski pristop, ki je celosten in hkrati omogoča razvoj telesnih, psihičnih in zavestnih lastnosti športnika.

V ta namen sta se Toni Pintarič, prof. športne vzg. in trener, ter Dragan Pijevac, prof. športne vzg. in spec. ped. za motnje vedenja in osebnosti, v sodelovanju s Šolo osebnosti dr. Vilijema Ščuke odločili, za celostni pristop k mladim teniškim igralcem iz Pomurja, trenirajo pri Pintariču v sosednji Avstriji, ki bodo v okviru športnega treninga vključeni tudi v urjenje kompetenc (zmožnosti), pomembnih za osebnostni razvoj.

„Z urjenjem zmožnosti jim želimo pomagati, da se prebijejo iz morebitnega osebnostnega zastoja in da nadaljujejo športno pot z razvojem, ki je bil prekinjen. Človek ima namreč izjemne možnosti za osebnostni razvoj, kar je veliko več kot razvoj na tehnološkem področju, v telesnih zmogljivosti in razumu. Športniku spretno telo, razum (znanje) in sodobna športna oprema ne zagotavljajo razvoja, saj so potrebne osebne izkušnje, da se prebije od razuma do pameti in da se od pameti preko zavesti o sebi prebije do modrosti. Glede na trenutno naravnanost človeških družb in žal tudi mnogih športno trenažnih procesov, je pri odločitvah še vedno premalo pameti in vedno manj modrosti“, poudarjata Pijevac in Pintarič.

Po zgledu skandinavskih in ameriških izkušenj je Šola osebnosti dr. Vilijema Ščuke s sodelavci, v Sloveniji med leti 2007 do 2011 izpeljala štiriletni pilotski projekt oblikovanja osebnosti otrok in mladostnikov, ki se je izkazal za uspešnega. Projekt je opisan v knjigi avtorja Viljema Ščuka: »Država v megli«, pridobljene izkušnje pa uporabljajo trenerji kot dodatek k športnem urjenju, da pridobi šport s tem pravo vrednost in smisel. Vključuje spodbujanje občutka lastne vrednosti, odgovornosti, dobronamernosti, poštenosti in strpnosti do drugačnosti drugih, kar je ključno za oblikovanje osebnosti. Te veščine lahko razvija športnik od otroštva do zrele dobe ob ustreznem sodelovanju socialnega okolja.

Žal jih športna stroka le poredkoma vključujejo v programe, zato želimo mi nadoknaditi to vrzel in preko doživljajskih delavnic pomagati mladim športnikom, teniškim igralcem, uriti temeljne kompetence, ki opredeljujejo zdravo osebnost in pripomorejo k njihovi uspešnejši tekmovalni poti ter jim tako pomagati živeti njihove sanje“, dodajata naša sogovornika, ki sta predavanje na temo: Športnik kot osebnost, pripravila na radgonskem gradu. Predavatelj je bil omenjeni dr. Vilijem Ščuka, znani otroški zdravnik in terapevt, ki je tokrat predaval predvsem staršem radgonskega teniškega podmladka. Zraven so bili tudi nekateri povabljeni zdravniki ter prijatelji tenisa, v prihodnje bodo vse skupaj omogočali tudi drugim, ki želijo sodelovati.

Mlada tenisača Tjaša in Aljaž uspešna v Avstriji

11.2.2014

Mlada slovenska teniška igralca Tjaša Breznik iz Črešnjevcev in Aljaž Fišer iz Tišine, ki nastopata za avstrijski TC Bad Radkersburg, sta uspešno nastopila na teniškem turnirju v Avstrijskem mestu Steinz.

Kot  je povedal njun trener Tomi Pintarič, je pri obeh opazen napredek, tako v rezultatskem in osebnostnem smislu. V Steinzu sta se oba prebila do finala, Tjaša je v finalu sicer tesno izgubila v treh nizih proti Vanessi Posch (UTC Wolfsberg), Aljaž Fišer pa je turnir v Stainzu osvojil in s tem zabeležil svojo prvo turnirsko zmago. V finalu je premagal Samuela Motazeda (TC Union Wien).


Urjenje psihomotoričnih sposobnosti, tehnike in športne taktike samo po sebi ne zagotavlja razvoja zdrave osebnosti in uspešne športne kariere. Potreben je trenerski pristop, ki je celosten, ko hkrati omogoča razvoj telesnih, psihičnih in zavestnih lastnosti športnika. V ta namen sta se Toni Pintarič, prof. šp. vzg. in trener, ter Dragan Pijevac, prof. šp. vzg. in spec. ped. za motnje vedenja in osebnosti, v sodelovanju s Šolo osebnosti dr. Vilijema Ščuke odločili, za celostni pristop k mladim teniškim igralcem iz Pomurja, trenirajo pri Pintariču v sosednji Avstriji, ki so v okviru športnega treninga vključeni tudi v urjenje kompetenc (zmožnosti), pomembnih za osebnostni razvoj.

Skrb za zdravo osebnost in uspešno tekmovalno pot mladih teniških igralcev

VESTNIK 8. November 2013

„V okviru našega holistic (celostnega) programa izvajamo teniške priprave dvakrat letno. Spomladi in jeseni. Tako smo sedaj uspešno in brez športnih poškodb zaključili tudi jesenski cikel priprav in optimistično že zremo v novo sezono. Cilj jesenski priprav je bil poleg tega, da se dobro pripravimo na zimski del sezone in razvijemo nekatere specifične sposobnosti na še višjo raven, tudi druženje in sprostitev. Večji del priprav je potekal v pozitivnem naravnem okolju ob strugi reke Mure, ki ponuja ogromno možnosti za izvedbo različnih vsebin. Priložnost smo izkoristili tudi za snemanje novega video spota, s katerim želimo približati celostni pristop razvoja otroka tudi širši javnosti! Na tem mestu gre velika zahvala tudi našemu režiserju Vasji Rovšniku, prof., ki je spet odlično opravil svoje delo“, nam je povedal trener Toni Pintarič.
Dodal je tudi, da so se priprav udeležili vsi otroci, ki obiskujejo tekmovalni holistic (celostni) program: Niko Čeh, Maks Srt, Blaž Železen, Aljaž Železen, Uroš Rous, Tino Rous, Tjaša Breznik, Borut Šraj, Aljaž Fišer, Vid Buzeti in Michel Perko. Hkrati Pintarič dodaja, da so za razvoj celostnega programa in sodelovanje z dr. Vilijemom Ščuko, v prvi vrsti zaslužni predvsem starši teniških nadebudnežev, ki ta projekt pogumno podpirajo in si želijo napredka za njihove otroke tudi na tem področju, se pravi osebnostnem. „Urjenje psihomotoričnih sposobnosti, tehnike in športne taktike samo po sebi namreč ne zagotavlja razvoja zdrave osebnosti in uspešne športne kariere. Potreben je trenerski pristop, ki je celosten, ko hkrati omogoča razvoj telesnih, psihičnih in zavestnih lastnosti športnika. Z urjenjem zmožnosti jim želimo pomagati, da se prebijejo iz morebitnega osebnostnega zastoja in da nadaljujejo športno pot z razvojem, ki je bil prekinjen. Človek ima namreč izjemne možnosti za osebnostni razvoj, kar je veliko več kot razvoj na tehnološkem področju, v telesnih zmogljivosti in razumu. Športniku spretno telo, razum (znanje) in sodobna športna oprema ne zagotavljajo razvoja, saj so potrebne osebne izkušnje, da se prebije od razuma do pameti in da se od pameti preko zavesti o sebi prebije do modrosti. Glede na trenutno naravnanost človeških družb in žal tudi mnogih športno drenažnih procesov, je pri odločitvah še vedno premalo pameti in vedno manj modrosti“, je prepričan Toni Pintarič.

 

Katja Gerenčer, august 2014
 
Pri naših severnih sosedih, v končnici Avstrijske ekipne mladinske teniške lige so izjemno uspešni pomurski igralci in igralke, ki nastopajo za TC Bad Radkersburg. V igri so ostale le še najboljše ekipe minule sezone.

V teh dneh se izteka tudi teniška sezona, z njo pa tudi klubska ligaška tekmovanja. V končnici, natančneje v osmini finala so se sosedje iz Bad Radkersburga, ki jih vodi trener Toni Pintarič iz Lastomercev pri Gornji Radgoni, uvrstili potem, ko so gladko, kar s 3:0 premagali znameniti TC Gleisdorf . Za ekipo TC Bad Radkersburg so tokrat nastopili Aljaž Fišer in Vid Buzeti, oba iz Tišine ter Tjaša Breznik iz Črešnjevcev pri Gornji Radgoni. V četrtfinalu bo ekipa poskušala premagati TC Hartberg.

Foto: TC Gleisdorf

10.11.2015 22:24:59

EKIPA

Mladi Radgončanki prvakinji Avstrijske Štajerske

Tjaša Breznik in Hana Kaučič

V deželnem teniškem centru Avstrijske Štajerske v Lipnici je potekalo finalno tekmovanje v okviru mladinskega deželnega prvenstva v tenisu, kjer so nastopili najboljši mladi igralci in igralke.

V predtekmovanjih, ki so potekala po celotni deželi Štajerski, je tekmovalo okrog 1000 tenisačev in tenisačic iz kar 270 ekip, na finalnem turnirju pa so nastopili le najboljši, ki so se borili za deželne naslove. In v tekmovanju deklet U-13 so bile zelo uspešna dekleta iz ekipe SUTC Bad Radkersburg Tjaša Breznik in Hana Kaučič, doma iz Gornje Radgone, kateri že vrsto let vodi pedagog in trener Toni Pintarič iz Lastomercev pri Gornji Radgoni.

Tako sta Tjaša Breznik in Hana Kaučič, obe sta učenki OŠ Gornja Radgona iz holistično usmerjenega športnega programa, katerega vodi Toni Pintarič, podobno kot številni mladi pomurski tenisači (Maks Srt, Vid Buzeti, Tino Rous, Blaž Železen Aljaž Fišer…), ki nastopajo pod vodstvom Pintariča v Bad Radkersburgu, dosegli nov izjemen uspeh. Postali sta namreč zmagovalki avstrijskega štajerskega mladinskega prvenstva.

 

Brata Železen odlična v Avstriji

Mladi Pomurci na drugi strani reke Mure

Brata Blaž in Aljaž Železen

Brata Blaž in Aljaž Železen

Ekipa TC Bad Radkersburg (Avstrijska Radgona), katero vodi trener Tomi Pintarič iz Lastomercev pri Gornji Radgoni, in za katero igrajo številni mladi pomurski tenisači, je dosegla nov lep uspeh. Brata Blaž in Aljaž Železen (doma sta iz Prekmurja) sta namreč osvojila turnir Avstrijske teniške zveze, ki je potekal v Fürstenfeldu. Blaž je osvojil svoj prvi turnir v kategoriji do 12 let, Aljaž pa v kategoriji do 16 let že svojega skupno tretjega. “Oba odlikuje izredna vztrajnost, strpnost, delavnost in odgovornost. Skratka vrednote, ki imajo težnjo po ustvarjalni svobodi, izpolnitvi zastavljenih ciljev, stalnemu osebnostnemu dograjevanju in izboljševanju. Naj vztrajata v tem slogu še naprej“, pravi njun trener Pintarič.

 

Sicer pa kar nekaj otrok iz Pomurja, v Bad Radkersburgu, obiskuje razvojno usmerjeni športni program, ki daje prednost osebnostnemu razvoju pred ozko storilnostno usmerjeno vadbo. Kot pravi trener Pintarič, za storilnostno usmerjeno športno vadbo bo še dovolj časa, ko otrok odraste in telo tako anatomsko kakor tudi fiziološko dozori. “Ustrezen razvojno usmerjen pristop, kateri vključuje spodbujanje občutka lastne vrednosti in odgovornosti, je za oblikovanje osebnosti športnika ključnega pomena. Otroci so bolj prepričani v svojo vrednost in bolj zaupajo v svoje sposobnosti ter lažje najdejo smisel. Pri njih je bistveno manj neželenih oblik vedenja, poleg tega pa imajo večjo motivacijo za učenje in sodelovanje, ter posledično tudi boljši uspeh. Zavedamo se, da so potrebne korenite spremembe na področju športa mladih, zato smo za razvoj naših otrok športnikov izbrali celosten (holističen) pristop. Ker ozka in zgolj storilnostno usmerjena športna vadba lahko pušča veliko psihosocialnih posledic“, dodaja Pintarič.

MESTNA KNJIŽNICA LJUBLJANA

Toni PINTARIČ: Šola rolanja – varno in zabavno

Leto izida: 2008

Založba: samozaložba
COBISS-ID: 60182529
Povzetek:
Rolanje ima pozitivne učinke na motorične in funkcionalne sposobnosti človeka, omogoča koristen način preživljanja časa in nenazadnje je tudi hitro in »zeleno« prevozno sredstvo, ki pride do izraza v urbanih predelih. Vsekakor pa je za varno in učinkovito rolanje potrebno osvojiti nekatera znanja, da le-to postane in ostane zabava in ne težava.
Knjiga »Šola rolanja« predstavlja bistvene osnovne elemente, s katerimi se mora seznaniti vsak začetnik, pomembna pa je tudi za tiste, ki bodo druge učili te spretnosti. V uvodu nas avtor knjige Toni Pintarič, ki je eden od ustanovnih članov X Kluba v Gornji Radgoni, v katerem gojijo akrobatsko rolanje, seznani z različnimi oblikami rolanja – od hitrostnega, akrobatskega rolanja do hokeja in rekreativnega rolanja.
Za sam začetek pa je pomembna izbira primerne opreme glede na predznanje in obliko rolanja. Sledi poglavje o ravnotežju, ki je osnova za rolanje. V nadaljevanju so prikazane vaje za izpopolnjevanje ravnotežja, spretnosti gibanja in varnega zaviranja. Vaje so opisane zelo jasno, njihova stopnja težavnosti se zvišuje, tem bolj se bližamo koncu knjige. V pomoč so tudi nazorne fotografije, ki dodajo tekstu tiste detajle, ki olajšajo pravilno izvedbo vaj.
Potem ko so osnove gibanja in ravnotežja osvojene, je zelo pomembno, da se kot aktivni udeleženec v prometu seznanimo tudi s pravili rolanja po mestu.Knjiga je dobra teoretična podlaga, ki jo je potrebno preizkusiti tudi praksi.

KNJIŽNICA FAKULTETE ZA ŠPORT LJUBLJANA